fbpx 9 Φεβρουαρίου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο | GCC. | I.T Solutions Cyprus Skip to main content

9 Φεβρουαρίου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

H πανδημία έχει φέρει στις ζωές μας αρκετές και μεγάλες αλλαγές, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Mία από αυτές τις αλλαγές είναι ότι πολλές δραστηριότητες που γίνονταν με τη φυσική μας παρουσία, πλέον πραγματοποιούνται στο ψηφιακό περιβάλλον.

Παρότι αυτή η νέα πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε άμεσα, έχει ανοίξει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο προς την ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση, αγορές υπηρεσιών και προϊόντων αλλά και την ταχύτερη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο, η πλοήγηση στο διαδίκτυο επιφέρει πάντα κινδύνους για κάθε χρήστη, παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων και της ιδιωτικότητά του.

Πιο κάτω έχουν συγκεντρωθεί μερικές γενικές και ειδικές οδηγίες προφύλαξης από τους κινδύνους κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Γενικές οδηγίες:

• Προστατεύστε τις υπολογιστικές σας συσκευές, χρησιμοποιώντας κάποια από τα προγράμματα προστασίας που υπάρχουν. Και όταν λέμε υπολογιστικές συσκευές δεν αναφερόμαστε μόνο στον επιτράπεζιο ή φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιούμε. Αλλά και το tablet ή και το smartphone μας.

• Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά το άνοιγμα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για παράδειγμα, μην ανοίγετε συνδέσμους ακόμη και σε emails από φίλους/συναδέλφους σας, των οποίων δεν γνωρίζετε το περιεχόμενο.

• Προστατεύστε τους κωδικούς σας και μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για όλες τις υπηρεσίες στις οποίες είστε εγγεγραμμένοι. Το κυριότερο είναι σε κάποιες βασικές υπηρεσίες (π.χ. το email σας, το Facebook ή το e-banking) χρησιμοποιείτε κωδικούς που είναι δύσκολο να τους μαντέψει κάποιος.

• Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά προτίμηση κάθε 1 με 3 μήνες.

• Όταν επιθυμείτε να κάνετε μία αγορά, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιλέγετε καταστήματα που εμπιστεύεστε. Η ιστοσελίδα που θα κάνετε τις αγορές σας να έχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Δηλαδή, να ξεκινά με https και όχι απλώς με http.

• Σε περίπτωση που θα πέσετε θύμα παρενόχλησης είτε στα social media είτε στο Διαδίκτυο, μην το προσπεράσετε. Έχετε αρκετές επιλογές, μεταξύ των οποίων η αναφορά στο ίδιο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να αφαιρέσει το περιεχόμενο είτε στις ειδικές γραμμές βοήθειας που υπάρχουν που μπορείς να βρεις στο http://www.dataprotection.gov.cy

• Οι εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο, θα πρέπει να εγκαθίστανται μόνο από ειδικά εξουσιοδοτημένες πηγές π.χ. app-store, play-store. Πριν δώσουμε το «οκ» σε μια εφαρμογή να έχει πρόσβαση στο προφίλ μας ή στο κινητό μας τηλέφωνο, διαβάζουμε προσεκτικά τις κατηγορίες και τις πληροφορίες στις οποίες θα έχει πρόσβαση και τους λόγους για τους οποίους αυτή η πρόσβαση είναι αναγκαία.

• Μην παραλείπετε να ενημερώνετε το λογισμικό των συσκευών (software updates) που χρησιμοποιείτε με την τελευταία διαθέσιμη έκδοση του κατασκευαστή.

• Σημειώστε τα στοιχεία επικοινωνίας της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για οποιαδήποτε πράξη ή ύποπτη ενέργεια υποπέσει στην αντίληψή σας. https://www.cyberalert.cy

 Πιο συγκεκριμένα:

• Ελέγχουμε συχνά τη σύνδεση και την ταχύτητα του οικιακού ίντερνετ (δίκτυο Wi-Fi) και φροντίζουμε να έχουμε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, αποτελούμενο από γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Φροντίστε οι κωδικοί αυτοί να είναι μοναδικοί και να μην βασίζονται σε πληροφορίες ή ενδιαφέροντα που έχετε δημοσιοποιήσει ή μπορεί να μαντέψουν εύκολα όλοι.

• Καλύτερη προστασία του λογαριασμού παρέχεται με την επαλήθευση χρήστη σε 2 βήματα (γνωστή και ως έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (two-factor authentication, 2FA), όπου αυτό είναι δυνατόν. Ο χρήστης κατά την είσοδο στον λογαριασμό του εκτός από τον κωδικό πρόσβασης, προσθέτει και ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, το οποίο για παράδειγμα θα μπορεί να είναι η λήψη ενός επιπρόσθετου κωδικού στο κινητό του τηλέφωνο, είτε σε ένα δεύτερο (back-up) email, που χωρίς αυτόν η είσοδο στον λογαριασμό του δεν θα είναι δυνατή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συμβουλές προς τους γονείς:

• Όπως καθοδηγείτε την οικογένειά σας στον πραγματικό κόσμο, κάντε το ίδιο και στον ψηφιακό κόσμο (ακόμα κι αν μερικές φορές νιώθετε πως το παιδί σας στο σπίτι, είναι ο ειδικός στην τεχνολογία!)

• Κάντε μια δοκιμή με κάποιες από τις εφαρμογές με τις οποίες ψυχαγωγείται το παιδί σας. Αν δεν το ’χετε κάνει ήδη, «κατεβάστε» μουσική, φτιάξτε ένα προφίλ στο Facebook ή παίξτε ένα παιχνίδι με την κονσόλα παιχνιδιού του παιδιού σας.

• Μιλήστε στους φίλους και στην οικογένειά σας (και στους γονείς των φίλων του παιδιού σας) για το πώς βοηθούν τα δικά τους παιδιά να χειριστούν τον ψηφιακό τους κόσμο, και ίσως πάρετε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

• Εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο τα ενσωματωμένα εργαλεία (built-in tools), όπως τις επιλογές Parental Contols, SafeSearch (Γονικοί Έλεγχοι, Ασφαλής Αναζήτηση) και τους ελέγχους απορρήτου (privacy controls).

• Κάντε τα ψηφιακά θέματα μέρος της καθημερινής συζήτησης και μην διστάζετε να μιλήσετε σε εφήβους για δύσκολα ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying), η αποστολή μηνυμάτων με ερωτικό περιεχόμενο (sexting) και η παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright infringement).

Παρότι η τεχνολογία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της άμεσης, ευθείας, επαγγελματικής και προσωπικής επικοινωνίας και καθημερινότητας, είναι ωστόσο βασικό στην εποχή που ζούμε να γνωρίζουμε όλα τα αναγκαία βήματα για μια ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τις συνθήκες και τις περιστάσεις.

Share this post